Как работят овлажнителите и защо имаме нужда от тях?

С понижаването на температурите и включването на отоплението у дома, си струва да помислите за закупуването на овлажнител.

Функцията на овлажнителите е да се грижи за нивото на влажност на въздуха в затворени помещения. Отговорa на това, по какъв начин ще ви е полезен търсим в следващите редове.

Levoit Dual 100

Как работи овлажнителят?

Има различни видове овлажнители, но генерално този тип уреди превръщат вода в пара, благодарение на което нивото на влажност на въздуха се повишава.  Когато се използват по правилния начин, овлажнителите могат да са верен помощник при проблеми със суха кожа, напукани устни, кървене от носа и други проблеми причинени от ниските температури. Овлажнителите за въздух намаляват и хъркането, като допринасят за пълноценен сън.

Levoit LV600HH Hybrid Ultrasonic Humidifier

Нива на влажност на въздуха

Генерално нивата на влажност на въздуха се определят в зависимост от сезона. През лятото нивата са по-високи, а през зимата по-ниски. Препоръчителните нива на влажност в дома са между 40% и 60% .

  • Ниските нива на влажност могат да са причинител на суха кожа, раздразнение на гърлото и сърбеж на очите.
  • Високите нива на влажност могат да създадат конденз по стените, пода и други, като това създава среда за развитие на мухъл и микроби.
Levoit Classic 200

Как да измерите влажността у дома?

Има овлажнители, които имат вграден хидрометър, който измерва нивото на влажност в помещението (https://levoit.bg/product/levoit-lv600hh-rwh/). Алтернативно можете да си закупите хидрометър, който да ви информира какви са нивата на въздуха в дома ви. 

Овлажнителите, астма и алергии

Ако вие или член на семейството ви има астма, консултирайте се с лекар преди да закупите овлажнител. Повишаване на нивото на влага във въздуха може да е в помощ на деца и възрастни с астма или алергии, особено в случаи на респираторни инфекции като настинка. В подобни ситуации трябва много внимателно да се грижите за вашия уред, като го почиствате редовно и сменяте водата, за да се предотврати възможността от развитието на бактерии и в парата, които действат негативно на астма и алергии.

Пълната гама с продукти от овлажнители на Levoit можете да намерите на https://levoit.bg/humidifiers/ .

В свое проучване американският телевизионен гигант CNBC обяснява по какъв начин въздухопречиствателите могат или не могат да помогнат в битката срещу COVID-19.

С идването на есента, увеличаването на противоепидемичните мерки, заради втората вълна от COVID-19 в световен мащаб и тенденцията, при която все повече хора работят от домовете си, търсим отговори на това как можем да намалим риска от заразяване с коронавирус на закрито.

В допълнение към добре познатите мерки, като спазване на социална дистанция и носенето на маска, преносимият домашен пречиствател за въздух е един от популярните избори за голяма част от домакинствата и офисите, като има основателна причина тази тенденция да се увеличава. Вирусът, който причинява COVID-19 се разпространява основно чрез дихателни капчици, които стават част от въздуха, който дишаме на закрито. Преносител на вируса може да го предаде, когато говори, кашля, киха и е с други хора в помещението. Вирусът може да бъде разпространен и чрез по-малки частици във въздуха, които се задържат за минути или часове.

Съветникът на Белият дом в битката с коронавируса доктор Антъни Фаучи споделя, че основният елемент на предаване на вируса е по въздушно капков път. Използването на пречиствател за въздух намалява въздушните вируси и микроби в дома и други затворени пространства. Важно уточнение е, че използването на пречиствател за въздух не гарантира на 100% предпазване, но ще ви разкажем какво е полезно да знаете за пречиствателите за въздух и пандемията.

Как работят пречистателите за въздух?

Пречиствателите за въздух филтрират замърсителите и почистват въздуха в закрити пространства, споделя Шели Милър, професор по машиностроене от университета в Колорадо. Тя изучава замърсяването на градския въздух. В повечето случаи двата основни компонента в тези уреди са филтър и вентилатор. Пречиствателят поема въздуха, той минава през филтъра, който се бори за премахването на различните замърсители, като след това връща чистия въздух обратно в помещението, споделя още Милър. Пречиствателите са изключително полезни при излагане на дим, борба с различни алергени от домашни любимци или прах. Също така помагат за премахването на неприятни миризми от готвене или тютюнев дим.

Пречиствател за въздух с тристеппена система за филтрация.

Пречиствателите за въздух предпазват ли ви от COVID-19?

Според центровете за контрол на заболяванията, не добре проветрените помещения увеличават риска от предаване на COVID-19, тъй като вирусът може да се задържи във въздуха и да бъде вдишан от други хора. Въздухопречиствателите могат да бъдат полезни за използване в домове и затворени пространства, тъй като увеличават циркулацията за въздуха и филтрират потенциално замърсения такъв.

Пречиствателите за въздух сами по себе си не могат да предотвратят предаването на COVID-19, но тези с HEPA* филтър са оптималния вариант за потребителите. Tе улавят до 99,97% от въздушните частици с размер до 0,3 микрона. Вирусът COVID-19 е с размер около 125 нанометра или 0,125 микрона, което го прави по-малък от това, което биха уловили пречиствателите предназначени за домашно ползване. Експертите казват, че когато вирусът е капсулиран в дихателна капчица, HEPA филтърът може да успее да „улови“ и отстрани частиците. Въпреки това, пречиствателите за въздух не заместват необходимостта от носене на маска за лице, поддържане на социална дистанция и честото миене на ръцете.

Какво да търсите, когато купувате пречиствател за въздух

На пазара има множество пречистватели за въздух, много от които включват различни функции, които не са свързани със самата филтрация. Потърсете пречиствател за въздух, който използва HEPA филтър, и помислете за размера на стаята, за която възнамерявате да го използвате, казва Милър.

Други начини за увеличаване на въздушния поток във вашия дом

Според Милър, отварянето на прозорци е добър вариант за освежаване на въздуха в затворени помещения.

*Всички пречистватели на Levoit са оборудвани с тристепенна филтрираща система, включваща HEPA филтър. Повече информация можете да откриете тук.

В последно време често чуваме за “HEPA” филтър. Какво означава това, от какво е направен и какво всъщност го прави “HEPA” филтър? Решихме да потърсим отговор на всички тези въпроси.

HEPA идва от английски (high efficiency particulate air), а в превод е филтър за отделяне на аерозолите във въздуха.

Звучи сложно, но това е технология, която се използва от 80 години. През 40-е години на миналия век със създаването на атомната бомба се появяват и първите HEPA филтри. В проекта “Манхатън” филтрите се разработени, за да отделят радиоактивни частици. Впоследствие заради високата си ефикасност филтрите започват да се използват и в редица други области.

Самият филтър е създаден от фибростъкло или синтетичен материал и е с диаметър на влакното между 0.5 и 2 микрона. Материята се нагъва на вълни, за да се увеличи максимално площта на действие на филтъра, като в крайна сметка филтърът става изключително ефективен и може да “улови” вируси, бактерии, полени, алергени и други частици.

Какво прави един филтър – HEPA филтър?

За да получи един филтър правото да се нарича “HEPA” , задължително трябва да бъде тестван. За европейския пазар изискванията са филтърът да успява да отстрани 99.95% от частиците, а в Съединените щати изискването е за 99.97%.

“EPA” филтрите работят, справяйки се с между 85 и 99.95 процента от частиците.

Как работи HEPA филтърът?

Действията на HEPA филтъра могат да се разделят на 4 етапа.

  • Действа като сито: Филтърът хваща по-големите частици
  • Инерция: По-големите частици не следват въздушния поток и се движат по инерция, оставяйки да висят на влакното
  • Улавяне: Малките частици биват хванати от влакното
  • Дифузионен ефект: Най-малките частици също биват задържани от влакното, след като заради ударите си с въздушните молекули се блъскат в него

Въздухът в самолета се пречиства постоянно и се сменя на едва няколко минути. Това се случва благодарение на добрата климатична система в самолета и мощния HEPA филтър. В самолет въздухът се пречиства на всеки 2-3 минути или 20-30 пъти на час.

Въздухът у дома?

Доказано е, че въздухът, който дишаме в затворени пространства е пет пъти по-мръсен от този на открито. Именно свойствата на HEPA филтъра могат да ни предпазят от куп проблеми, като алергии към прах, животни, дим и да ни помогнат да се насладим на ползотворен сън.

Всички пречиствателни на Levoit са оборудвани със True HEPA филтър и се грижат за вашето здраве и усмивки.

Хамбург, Германия, 78 известни дизайн експерти от цял ​​свят се събраха, за да изберат победителите в конкурса за iF Design Award. От 7,298 глобални заявки бяха избрани само 1,453 победителя. Горди сме да обявим, че нашият пречиствател на въздух Levoit Core 300 True HEPA беше сред тях.

Levoit Core 300 с награда iF Design за 2020

Пречиствателят на въздух Core 300 True HEPA има множество технологии, които го отличават, дори от другите ни пречистватели.

Тристепенната система за филтриране комбинира True HEPA филтър, ултрафин първичен филтър и филтър с активен въглен, за да улови 99,97% от замърсителите с размер до 0,3 микрона.

Технологията VortexAir използва циклонна система, за да ускори циркулацията на въздуха, филтрирайки по-ефективно замърсителите.

Технологията QuietKEAP използва вътрешна ударна подложка за намаляване на шума и увеличаване на устойчивостта на износването, удължавайки живота на двигателя.

Мисията на Levoit винаги е била да създава висококачествени продукти, които да обслужват нуждите на съвременния потребител и да повишават индустриалните стандарти. С нашите продукти се надяваме да дадем възможност на потребителите да внасят уют и здравословна атмосфера у дома.

Кликнете тук, за да видите печелившата страница на Core 300 на уебсайта на iF Design.

Лидерът в продажби на пречистватели за въздух в редица европейски държави Levoit вече е на българския пазар.

Компанията е една от най-бързо разрастващите се в световен мащаб в областта на подобряването на качеството на въздухa.

Пречиствателите Levoit са носители на редица награди от международни състезания за качество и за дизайн, като списание Форбс ги поставя сред най-добрите в света за 2019-а година.

Levoit е сред най-популярните брандове за пречистватели на въздух от 2017-а година. Централата на компанията е базирана в Южна Калифорния, като има офиси в Германия, Япония и Китай, а продуктите се разпространяват в почти всички европейски държави, както и в Азия и Северна Америка.

Качеството на въздуха е сериозен проблем за обществото в България в последните десетилетия, като високите нива на замърсявания предизвикват редица заболявания и дискомфорт.

Въздухът в затворени пространства е до 5 пъти по-мръсен от въздуха на открито. Именно заради това Levoit възприема за изключително отговорна мисията да подобри качеството на въздуха в дома и офиса.

“Целта на Levoit е да подобрява живота на хората всекидневно. Вярваме, че здравословната и качествена обстановка в дома е ключът към хармонията. Създаваме красиви и функционални продукти от най-високо качество за комфорта на нашите клиенти. За нас е чест, че продуктите ни вече са на българския пазар и се надяваме те да се превърнат в неизменна част от всяко домакинство.”

Мат Куийан, регионален директор на Levoit за Европа

Продуктите на Levoit са бестселър на Amazon в категория пречистватели с HEPA Филтър.

Замърсяването идва от различни дейности в едно домакинство, като готвене, използване на продукти за почистване, тютюнопушене. В допълнение алергени като прах, полени и козина от домашни любимци, водят до проблеми на респираторната система. С използването на пречиствателите на Levoit могат да се предотвратят редица алергии и проблеми със здравето.

В България вече можете да закупите продуктите на Levoit от Air Trade Company.

Последвайте Levoit във Facebook и Instagram.