Пречиствател за въздух Levoit

Как да изберем пречиствател за въздух?

Енергийно-ефективните врати и прозорци са добър начин да спрете проникването на замърсители на въздух във вашия дом, но в същото време те задържат и много замърсители вътре. Според проучвания, концентрацията на някои замърсители е от два до пет пъти по-голяма вътре отколкото навън.

Замърсителите–като димът от цигари, горящо дърво и готвене, газовете от почистващи продукти и строителни материали, прахта, мухълът и космите от животни–допринасят за създаването на нездравословна среда вкъщи, която има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве.

Фините прахови частици, с диаметър 10 микрометра или по-малък, включително тези намиращи се в прахта и дима, са нещо за което трябва да се безпокоим, защото могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Вдишването на фини прахови частици за няколко часа или дни е достатъчно да раздразни белите дробове и да причини пристъпи на астма, и дори сърдечни удари. Според изследвания, дългото пребиваване в среда с голямо количество на фини прахови частици се свързва с образуването на бронхит, намалена функция на белия дроб и дори фатален край.

Летливите органични съединения (включително формалдехидът), които се отделят във въздуха от лепила, бои и почистващи продукти могат да раздразнят гърлото, носа и очите; както и да причинят главобол, гадене и увреждане на черния дроб, бъбреците и нервната система. Някои газове, като радон могат да доведат до рак на белия дроб и дори смърт.

Могат ли да помогнат въздухопречиствателите?

Най-добрият начин да се подобри въздухът в затворено помещение е като се премахнат източниците на замърсяване и се проветри с чист въздух. Стайните пречистватели на въздух помагат, когато гореспоменатите методи се окажат недостатъчни или невъзможни. Стайните въздухопречистватели са направени, така че да филтрират въздуха в стаята (не в цялата къща).

Какво правят добре въздухопречиствателите?

Резултатите от тестове на пречиствателите за въздух показват, че въздухопречиствателите са добри във филтрирането на прах, дим от цигари и полен. Проучвания на стайни пречистватели на въздух сочат, че използването на HEPA филтри води до намаляването на 50% или повече от праховите частици. В изследване на 130 домакинства в САЩ през 2018г., филтрацията на въздуха е довела до намаляването с 30% на по-едрите частици, като прах.

Но как всичко това влияе на здравето? Повече от дузина изследвания–включително и такива проведени във Ванкувър, Тайпей, и Масачузетс–разглеждат сърдечносъдовите ефекти и показват подобрена сърдечносъдова дейност сред участниците. Наблюдават се и подобрения в алергичните и астматичните симптоми. Също така, проучване на калифорнийския университет Дейвис от 2018г. показват, че посещенията до болницата на участниците с астма са намалели с 20%.

Какво НЕ правят въздухопречиствателите?

Пречиствателят за въздух премахва алергени само докато те летят във въздуха. По-големите и по-тежки алергени като акари, мухъл и полен се приземяват толкова бързо, че пречиствателят за въздух не може да ги хване навреме.

Това, което все още не знаем

Изследвания показват, че радонът е тъмна Индия за пречиствателите на въздух. Резултатите от тестове са неубедителни относно способността на въздухопречиствателите да се справят с този опасен газ. Всъщност, проучванията относно това как пречиствателите на въздух се справят с газовите замърсители са оскъдни и е неясно колко ефективни са те. И това ни води до следващото важно нещо, което трябва да разгледаме: различните видове въздухопречистватели.

Видове въздухопречистватели

Пречиствателите за въздух използват няколко вида технологии за премахването на замърсители в затворени пространства. Едните, разбира се, са по-добри от другите. Но някои всъщност могат да са вредни за здравето.

Механични филтри

Въздухопречиствателите с плисиран филтър използват вентилатори, за да прекарат въздух през тясна мрежа от фини фибри, които хващат мръсни частици. Филтрите с много нежна мрежичка се наричат HEPA филтри–способни да събират 99.97% от праховите частиците с диаметър от 0.3 микрометра, като такива от пушек и оцветители за боя. HEPA филтрите могат да премахват и по-големи частици докато са във въздуха, като прах, полен и мъхове.

Един от недостатъците на механичните филтри е, че не помагат със справянето с газове или миризми. Също така, този вид филтри са скъпи и трябва да се сменят на шест или 12 месеца.

Филтри с активен въглен

Вместо да улавят частици като механичните филтри, този вид филтри използват активен въглен, за да абсорбират от въздуха молекулите причиняващи миризми. Филтрите с активен въглен също се справят и с газовете, но не са много ефективни срещу амоняк, формалдехид или азотен оксид. Тъй като не се справят с частиците, много въздухопречистватели имат филтър с активен въглен и плисиран филтър за улавяне на частиците. Филтрите с активен въглен се насищат по-бързо от плисираните филтри и трябва да се сменят по-често. И не забравяйте, че са и по-скъпи.

Озонов генератор

Тези устройства произвеждат озон, молекула която си взаимодейства с някои замърсители и променят тяхното химическо съдържание. Това взаимодействие може да влоши сериозно качеството на въздуха в затворено пространство, затова и тези пречистватели за въздух не се препоръчват. Производителите на озонови генератори често твърдят, че устройствата излъчват здравословни количества озон, но тестове от миналото показват че генераторите на озон бързо надвишават лимита от 0.05 частици на един милион. Допълнително, изследвания показват, че ниските нива на озон–основната съставка на смога–не унищожават ефективно замърсителите в затворени пространства. Озонът се свързва с намалени белодробни функции и повишен риск от дразнене в гърлото, кашлица, болки в гърдите и възпаление на белодробните тъкани. Озонът също така може да влоши състоянието на хора страдащи от астма, бронхит и емфизем.

Електрони въздухопречистватели

Електрофилтрите и йонизаторите магнетизират праховите частици летящи във въздуха, така че те да залепнат за планките на машината. С този вид пречистватели на въздуха не са правени много тестове, но не се препоръчват защото произвеждат озон.

Ултравиолетово противобактериално облъчване

Някои производители твърдят, че техните въздухопречистватели убиват въздушни вируси, бактерии и гъбични спорообразувания чрез ултравиолетови лампи. Но някои бактерии и спори от мухъл издържат на ултравиолетова радиация. За да сработи, ултравиолетовата светлината трябва да е достатъчно силна и да облъчва обекта достатъчно дълго.

Фотокаталитична оксидация

Фотокаталитичната оксидация е процес, който използва ултравиолетова радиация и фотокатализатор (титаниев диоксид), за да произведе хидроксилни радикали, които оксидират газовите замърсители. В зависимост от замърсителя, тази реакция често може да създаде вредни странични продукти като озон, формалдехид, азотен диоксид и въглероден моноксид. Според проучване на университета в Сиракуза, този вид пречистватели на въздух не премахват ефективно летливите органични съединения намиращи се във въздуха.

Как се изпробват въздухопречиствателите

За да се провери ефективността на съоръженията за пречистване на въздуха се провежда тест с продължителност от 15 минути. За целта се вкарва пушек и прах в затворена камера и се използва брояч на частици, с който се мери промяната в концентрацията на мръсни частици в затвореното пространството.

В изследването се използват частици с размери от 0.1 микрометра до 1 микрометър–включително прахови алергени, котешки алергени, смог, пушек и прах от атмосферата. Не се изследват частици по-големи от 1 микрометър, защото всеки въздухопречиствател който се справи добре с тестовете би следвало да може да се справи и с по-големи въздушни частици.

Тъй като пречиствателите за въздух имат няколко настройки на скоростта, изследванията за премахване на пушек и прах се провеждат както на най-високата скорост, така и на по-ниска. Също, при подобни изследвания се измерват нивата на шум при всяка скорост.

Тестовете показват, че най-добрите модели на въздухопречистватели ефективно премахват прах, пушек и полен от въздуха.

Какво да имаме предвид, когато купуваме въздухопречиствател


Разходи за смяна на филтри

Основно правило гласи, че плисираните филтри трябва да се сменят на всеки 6-12 месеца, а филтрите с активен въглен на всеки три месеца. Повечето устройства за пречистване на въздух имат индикатори, който показват кога трябва да се смени филтърът. Цената на филтрите варира, но тези за по-големите въздухопречистватели е от 50 до 150 лева.

Сертификации

Има два етикета, които искате да се уверите, че виждате залепени на опаковката на пречиствателя. Първият е звезда показваща енергийната ефективност на устройството. Пречиствателите на въздух трябва да работят постоянно, за да са ефективни и винаги трябва да взимате предвид колко електричество ще изразходва пречиствателя, който искате да купите. Другото нещо, за което трябва да внимавате, когато избирате въздухопречиствател е дали е AHAM (Association of Home Appliance Manufacturers) одобрен. Когато пречиставелят на въздух спазва AHAM стандартите, това означава че той спазва така наречените CADR (Clean Air Delivery Rates) изисквания. CADR отразява количеството чист въздух, което въздухопречиствателя произвежда докато работи с най-бърза скорост.

Размерът на стаята

Ако пречиствателят за въздух е одобрен от AHAM, можете да се доверите че той ще се справи с препоръчания размер на стая описан на кутията. Но все пак, не се доверявайте наивно на твърденията на производителите. Можете и сами да проверите дали вашият въздухопречиствател е подходящ за размера на вашата стая.

Звукът

Винаги съдете за качеството на даден пречиствател на въздух не само по това как работи, но и по това дали ще можете да живеете с него в едно помещение. Имайте предвид, че тези устройства винаги трябва да работят и затова трябва да бъдат тихи. Можете да намерите децибелите на работа изписани на кутията или на уебсайта на производителя.

Какви отличителни характеристики да търсите във въздухопречиствател


Лесни за почистване предфилтри

Предварителните филтри събират големи частици преди те да достигнат основния филтър и така удължават живота на основния филтър, спестявайки ви пари.

Индикатор за поддръжка на филтър

Индикаторът ще светне, когато дойде време за смяна или чистене на филтъра. Запушеният въздухопречиствател няма да работи, затова трябва да чистите филтъра редовно.

Сензори за качество на въздуха

Тези броячи на мръсни частици отчитат колко замърсен е въздухът и автоматично настройват скоростта на чистене на въздухопречиствателя.

Дръжки и колелца за превоз при големите модели

Повечето преносими пречистватели за въздух тежат между пет и десет килограма. Ако възнамерявате да местите вашия пречиствател от стая в стая, купете си такъв с колелца.

Дистанционно управление

Дистанционното управление ви позволява да сменяте настройките без да ставате. Някои модели използват дори апликации за телефон.

Какви отличителни характеристики да избягвате


Всяко устройство отделящо озон

Ако въздухопречиствателpя има йонизатор, то той може би произвежда озон. Избягвайте устройства, на който пише че отделят „активен кислород“ или „наелектризиран кислород“.

Ултравиолетови лампи

Производителите на подобни лампи твърдят, че убиват бактерии и спори от мухъл, но за да е вярно това, ултравиолетовите лъчи трябва да са достатъчно силни и способни да задържат въздуха за достатъчно дълго време.

Как да извлечете всички ползи от вашия въздухопречиствател

Чистете или сменяйте филтрите редовно. Като правило, сменяйте филтрите на вашия пречиствател за въздух на всеки 6-12 месеца, ако ползвате плисираните филтри и на всеки три месеца в случай, че ползвате филтри с активен въглен.

Поставете го на правилното място. Ако имате само едно устройство, поставете го там където прекарвате най-много време. За повечето хора това е спалнята. Пречиствателите за въздух могат да бъдат неудобни за местене, затова помислете дали няма да е разумно да поставите въздухопречиствател във всяка стая. Уверете се, че пречиствателят е поставен на място където обръщението на въздуха не е затруднено–далече от пердета и завеси, например.

Дръжте въздухопречиствателя включен 24/7. И дръжте вратите и прозорците затворени докато работи. Предлагаме да настройте пречиствателя да работи на най-големи обороти докато сте далече от него и да го намалите, когато сте близо.

Още начини за подобряване на въздуха в затворено помещение

Чистете редовно с прахосмукачка. Нито един пречиствател за въздух не може да почисти големите алергени–като кучешка козина–, които остават по мебелите или килимите. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтрация един-два пъти седмично за почистването на подове и мебели.

Сложете вентилатор в банята и кухнята, за да подобрите вентилацията.

Спрете да пушите вътре. Освен за цигари, това означава и да не се палят свещи и огън с дърва.
Проветрявайте. Отваряйте прозорците, за да пуснете чист въздух в помещението.

Намалете използването на химикали. Намалете използването на почистващи препарати с високи съдържание на химикали. Също така, не съхранявайте боя, лепила или инсектициди близо до мястото където живеете.