Пречиствател за въздух срещу Covid-19

Предотвратяват ли пречиствателите за въздух разпространението на COVID-19 у дома?

В свое проучване американският телевизионен гигант CNBC обяснява по какъв начин въздухопречиствателите могат или не могат да помогнат в битката срещу COVID-19.

С идването на есента, увеличаването на противоепидемичните мерки, заради втората вълна от COVID-19 в световен мащаб и тенденцията, при която все повече хора работят от домовете си, търсим отговори на това как можем да намалим риска от заразяване с коронавирус на закрито.

В допълнение към добре познатите мерки, като спазване на социална дистанция и носенето на маска, преносимият домашен пречиствател за въздух е един от популярните избори за голяма част от домакинствата и офисите, като има основателна причина тази тенденция да се увеличава. Вирусът, който причинява COVID-19 се разпространява основно чрез дихателни капчици, които стават част от въздуха, който дишаме на закрито. Преносител на вируса може да го предаде, когато говори, кашля, киха и е с други хора в помещението. Вирусът може да бъде разпространен и чрез по-малки частици във въздуха, които се задържат за минути или часове.

Съветникът на Белият дом в битката с коронавируса доктор Антъни Фаучи споделя, че основният елемент на предаване на вируса е по въздушно капков път. Използването на пречиствател за въздух намалява въздушните вируси и микроби в дома и други затворени пространства. Важно уточнение е, че използването на пречиствател за въздух не гарантира на 100% предпазване, но ще ви разкажем какво е полезно да знаете за пречиствателите за въздух и пандемията.

Как работят пречистателите за въздух?

Пречиствателите за въздух филтрират замърсителите и почистват въздуха в закрити пространства, споделя Шели Милър, професор по машиностроене от университета в Колорадо. Тя изучава замърсяването на градския въздух. В повечето случаи двата основни компонента в тези уреди са филтър и вентилатор. Пречиствателят поема въздуха, той минава през филтъра, който се бори за премахването на различните замърсители, като след това връща чистия въздух обратно в помещението, споделя още Милър. Пречиствателите са изключително полезни при излагане на дим, борба с различни алергени от домашни любимци или прах. Също така помагат за премахването на неприятни миризми от готвене или тютюнев дим.

Пречиствател за въздух с тристеппена система за филтрация.

Пречиствателите за въздух предпазват ли ви от COVID-19?

Според центровете за контрол на заболяванията, не добре проветрените помещения увеличават риска от предаване на COVID-19, тъй като вирусът може да се задържи във въздуха и да бъде вдишан от други хора. Въздухопречиствателите могат да бъдат полезни за използване в домове и затворени пространства, тъй като увеличават циркулацията за въздуха и филтрират потенциално замърсения такъв.

Пречиствателите за въздух сами по себе си не могат да предотвратят предаването на COVID-19, но тези с HEPA* филтър са оптималния вариант за потребителите. Tе улавят до 99,97% от въздушните частици с размер до 0,3 микрона. Вирусът COVID-19 е с размер около 125 нанометра или 0,125 микрона, което го прави по-малък от това, което биха уловили пречиствателите предназначени за домашно ползване. Експертите казват, че когато вирусът е капсулиран в дихателна капчица, HEPA филтърът може да успее да „улови“ и отстрани частиците. Въпреки това, пречиствателите за въздух не заместват необходимостта от носене на маска за лице, поддържане на социална дистанция и честото миене на ръцете.

Какво да търсите, когато купувате пречиствател за въздух

На пазара има множество пречистватели за въздух, много от които включват различни функции, които не са свързани със самата филтрация. Потърсете пречиствател за въздух, който използва HEPA филтър, и помислете за размера на стаята, за която възнамерявате да го използвате, казва Милър.

Други начини за увеличаване на въздушния поток във вашия дом

Според Милър, отварянето на прозорци е добър вариант за освежаване на въздуха в затворени помещения.

*Всички пречистватели на Levoit са оборудвани с тристепенна филтрираща система, включваща HEPA филтър. Повече информация можете да откриете тук.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *