Пречиствател за въздух в стая

10 неща които трябва да знаете преди да изберете пречиствател за въздух

1. Проверете CADR рейтинга преди да изберете пречиствател за въздух

CADR е съкращение на „Clean Air Delivery Rate“, което може да се преведе като „Количество Чист Въздух“. CADR рейтингът ви показва колко бързо работи вашият въздухопречиствател. Този идентификатор смята колко кубични метра въздух може да филтрира устройството за една минута. Колкото по-висока е CADR стойността, толкова по-добра е филтрацията на въздух. Въздухопречиствателите имат три CADR индикатора: за прах, полен и дим. Ако ще поставите пречиствателя на въздух в голямо пространство, помислете за закупуването на такъв с по-висока CADR оценка.

2. Вземете предвид размера на стаята преди да закупите пречиствател за въздух

Преди да изберете пречиствател за въздух, вземете предвид големината на помещението, в което ще го поставите. Повечето достъпни въздухопречистватели са подходящи за помещения със среден размер. Ако стаята ви е по-голяма, вземете пречиствател с по-голям капацитет на работа.

3. Има различни видове филтри, избирайте умно

Преди да купите пречиствател за въздух, уверете се че сте си написали домашното и сте проучили с какъв филтър работи. Филтърът трябва да е способен да филтрира неща като полени, прах, дим, миризма и други вредни замърсители. Продават се няколко вида филтри– HEPA филтри, антибактериални филтри и електрофилтри. Също така, уверете се, че пречиствателят има предфилтър, който може да отстранява големи прахови частици и косми от животни. Не забравяйте, че трябва честно да сменяте филтрите, за да може пречиствателят да функционира ефективно.

4. Фокусирайте се върху честотата на смяна на въздух, за да прецените ефективността на пречиствателя

Честотата на смяна на въздуха („Air Change Rate Per Hour“) показва колко пъти пречиствателят на въздух е изчистил целият въздух в дадено помещение за един час. Ако намерите пречиствател с честота на смяна на въздуха 5, това означава че той ще пречиства целия въздух всеки дванайсет минути.

5. Изберете въздухопречиствател с филтър с активен въглен, за да премахнете миризмите

Когато купувате въздухопречиствател, изберете такъв със слой с активен въглен. Тези пречистватели абсорбират вредните газове и химикали намиращи се във въздуха и премахват миризмата. По-големите филтри с активен въглен поемат повече химикали от въздуха и работят по-дълго.

6. Избягвайте ултравиолетови / йонизаторни въздухопречистватели, вредни са за здравето

Най-добре е да избягвате подобни модели, защото те излъчват озон и при дълъг контакт могат да причинят дихателни проблеми.

7. Пречиствателите за въздух могат да са шумни и да пречат на съня ви. Внимавайте за децибелите

Тъй като всички пречистватели за въздух имат вентилатор, внимавайте за нивата на шум. Ето защо, ако не искате пречиствателят да пречи на съня ви, изберете такъв който не създава много шум докато работи. Моделите с над 45-50 децибела ще пречат на сънят ви през зимните нощи.

8. Вземете предвид разхода за смяна на филтри и поддръжка

Когато купувате пречиствател за въздух е важно да вземете предвид разхода за смяна на филтри, както и дали във вашия град има сервиз. Не забравяйте, филтрите на пречиствателите трябва да се сменят редовно.

9. Вземете предвид сертификацията и гаранцията на въздухопречиствателя

Има два стандарта за въздухопречистватели–AHAM и китайски стандарт. Също така, проверете гаранционната карта на пречиствателя, обръщайки специално внимание на вентилатора.

10. Купете лек пречиствател с AQI индикатор

Ако пречиствателят има Air Quality Indicator (AQI) или “Индикатор за качеството на въздух” това означава, че ще можете да проверявате качеството на въздуха докато устройството работи. Също така, изберете лек пречиствател, който можете лесно да местите из стаята.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *