Levoit-LV-H134

Помагат ли пречиствателите за въздух в борбата с алергиите?

Хората постоянно търсят начини да успокоят алергичните си симптоми причинени от полена, мухъла или прахови частици. За съжаление, алергените не заспиват зимен сън, когато сезоните се сменят. Но пречиствателите за въздух помагат в борбата с алергените.

Пролетта е един от най-красивите сезони, дърветата и цветята цъфтят. Пролетта обаче е също така и сезонът на алергиите. Докато растенията отделят цветен прашец, алергиите на милиони хора се активират и те започват на кихат и подсмърчат. Поленът може да пътува стотици километри, така че не се притеснявайте само от растенията в квартала. Съдържанието на полен във въздуха е по-голямо във ветровити дни. Когато вали, дъждът отмива алергените.

Когато поленът се вдиша от човек с алергия, защитите на тялото се активират. Имунната система приема полена като опасност и отделя антитела, които да атакуват алергените. Това от своя страна води до отделянето на химикали в кръвта наричани хистамини. Хистамините са тези, които причиняват течащ нос, сърбящи очи и други симптоми, с които всеки човек с алергии е запознат.

Полен

Въпреки че повечето хора си мислят, че поленът се среща основно през пролетта, за много хората и есента може да бъде задушаваща. Полените от различни видове растения причиняват алергичен ринит, известен още като сенна хрема. Този вид алергия засяга повече от 40% от населението на Европейският съюз.

Сенна хрема

За да намалите поленовите алергични симптоми:

 • Следете за броят на полените около вас. Местните новинарски сайтове често публикуват подобна информация. Допълнително, стойте вътре колкото можете повече, особено през пиковите часове (сутринта и ранния следобед) и дръжте вратите и прозорците затворени.
 • Ако пък излезете навън, носете маска.
 • Дръжте прозорците затворени докато карате и когато се приберете вкъщи се съблечете преди да влезете вътре. Не искате да вкарате някой полен от вън.
 • Чистете редовно с прахосмукачка килимите и тапицерията на мебелите, и си перете чаршафите, пердетата и дрехите често.
 • Имате ли домашни любимци? Те може и да не се съгласят с това, но трябва да ги къпете често. Особено кучетата и котките, които прекарват време навън.

Мухъл

Мухълът е още една причина за появата на алергични симптоми както в затворено пространство, така и навън. Мухълът вирее на влажни места като мазета и бани. Но и градината ви също е място, където мухълът живее.

За да намалите алергичните симптоми причинени от мухъл:

 • Използвайте устройство за премахване на влагата, особено в мазето. Влажността на въздуха не трябва да надвишава 35-50%.
 • Чистете кухнята и банята често, за предпочитане с препарат не съдържащ химикали, като оцета.
 • Събирайте с гребло падналите листа във вашия двор и тези събрали се в олуците. Дръжте камарите с боклук далеч от къщи и носете предпазна маска докато събирате листата с гребло.

Прахови акари

Праховите акари са микроскопични членестоноги, които се хранят главно с люспите от човешка кожа из къщи. Праховите акари са причинител на алергии през цялата година. Може да са по-често срещани през влажните летни месеци, но те се появяват във въздуха и когато пуснете отопление през есента. Най-добрият начин да се предпазите е, ами, да не се излагате на тези малки същества.

Ето няколко начина, с които да намалите алергичните симптоми причинени от праховите акари:

 • Праховите акари обичат спални. Покривайте матрака и възглавниците с покривала против прах и често перете чаршафите с топла вода.
 • Чистете прахта и пускайте прахосмукачка често. Носете маска докато чистите.
 • Обмислете сменянето на килима с паркет.

Алергии към животни

Имате ли алергия към кучета, котки или други животни? А знаехте ли, че повечето алергии към животни не се причиняват от космите на животните, а от техния пърхот. Животинският пърхот представлява малки парченца кожа, които животните отделят. Алергиите и алергените свързани с животни също така се причиняват от протеините намиращи се в слюнката, урината и изпражненията на животните.

Най-логичният начин да избегнете всичко това е да не гледате животни вкъщи. Но ако това не е опция:

 • Дръжте животните вън от спалнята.
 • Не позволявайте на животните да се качват по мебелите.
 • Дръжте животните далече от местата с килим.
 • Чистете килимите и мебелите, за да намалите количеството на животински пърхот.

За щастие, пречиствателите за въздух помагат с алергиите и е добра идея да се замислите да закупите пречиствател за вкъщи и да го поставите в спалнята. Много хора страдащи от алергии получават симптоми през нощта, защото тогава дихателната система се отпуска. Ако пречиствателят за въздух работи 24 часа в спалнята ви, въздухът там ще е най-чистият в къщата.

Пречиствателите за въздух Levoit разполагат със система за тристепенна филтрация и True HEPA филтър от най-висок клас. Уредите ни улавят до 99,97% от въздушните частици като полени, акари, пърхот от домашни любимци и други алергени с размер до 0,3 микрона.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *