Овлажнител за въздух Levoit Dual 100

5 позитивни ефекта от употребата на овлажнител за въздух

Овлажнителите за въздух са устройства, които повишават нивата на влага във въздуха чрез отделянето на водна пара.

Естествената влажност на въздуха варира в зависимост от времето. Обикновено, в северното полукълбо въздухът през зимата е по-сух, а през лятото по-влажен. Повишената влажност на въздуха носи много позитивни ефекти за здравето; от поддържането на кожата здрава до намаляването на симптомите на астма и алергии.

1. Намаляват разпространяването на микроби

Овлажнителите за въздух ви пазят от разболяване като добавят влага към въздуха, който дишате. Нещо повече, редица изследвания сочат, че овлажнителите предпазват от хващането на грип.

Изследване от 2013 година намира, че ако нивата на влага в затворено пространство са по малки от 23%, способността на грипа да се разпространява и заразява е между 70% и 77%. Ако влажността в затворено пространство обаче е над 43%, тогава заразителната способност на грипа намалява и е между 14% и 22%.

Всичко това е така, защото вирусите оцеляват по-лесно в сухи условия. Проучване от 2010 година изследва въздействието на овлажнителите за въздух през зимните месеци и намира, че преносимите овлажнители намаляват вероятността на вирусите да оцелеят с 17.5% до 31.6%.

2. Предпазват от изсушаване на кожата

Според Дебра Джалиман, професор по дерматология в Ню Йорк, сухият въздух изсмуква влагата от кожата и я раздразня. Джалиман казва, че овлажнителите за въздух решават този проблем като повишават влажността на въздуха и предотвратяват дискомфорта.

Проучване в японска болница от 2008 година пък показва, че използването на овлажнител през зимата повишава влажността от 32.8% до 43.9% и успокоява сухата кожа и сърбежите.

3. Намаляват симптомите на астма и алергии

Пулмологът Андрю Стайм от Сейнт Пол, САЩ, казва че овлажнителите на въздух могат да помогнат при астма и алергии, защото те успокояват тъканите в носа и гърлото.

А това може да помогне за справянето със симптоми като:

  • Сухо и раздразнено гърло
  • Течащ нос
  • Кашлица
  • Кървене от носа
  • Синузит

Обаче, прекалено високата влажност пък може да доведе до образуването на мухъл. Ето защо, хората с подобни алергии трябва да чистят овлажнителите си за въздух често, както и да следят нивото на влажност да не надвишава 50%.

4. Успокояват конгестия (запушване на носа)

Овлажнителите за въздух помагат с успокояването на назална конгестия като овлажняват назалните канали. Когато се разболеем, клетките свързващи респираторния тракт образуват повече слуз, казва д-р Стайм. И когато слузта се изсуши, тя става лепкава и трудна за издухване или изкашляне.

Повишаването на влажността на въздуха спомага за по-лесното отделяне на слуз, когато кашляме или си духаме носа.
Овлажнителите за въздух често се добавят при лечението на сънна апнея. Според изследване от 2010 година, прилагането на терапия с овлажняване на въздуха при пациенти със сънна апнея намалява симптомите на запушен нос.

5. Намаляват хъркането

Овлажнителите за въздух отпускат слузта блокираща назалните канали и помагат с хъркането. Като правило, колкото по отворени са дихателните пътища, толкова по-малко хъркане, казва д-р Стайм. Хъркането е присъщо на хората със сънна апнея. Също така, рискът от хъркане се увеличава, ако имате наднормено тегло, проблеми с носа, или пиете прекалено много.

Съвет: поддържайте овлажнителя си за въздух чист

Овлажнителите за въздух могат да имат много ползи за здравето, но трябва да ги чистите редовно. Мръсният овлажнител е раят за образуването на бактерии и плесен, които могат да причинят астма и засилят алергичните симптоми. Важно е да чистите овлажнителите си на всеки три дена.

Ето как да го направите:

Използвайте дестилирана вода: Водата от чешмата съдържа минерали, които могат да доведат до образуването на нездравословни бактерии в самия овлажнител. Дестилираната вода съдържа по-малко подобни минерали и е най-добрият избор за вашият овлажнител. Алтернативно може да използвате и филтрирана вода.

Сменяйте водата на овлажнителя: Опитайте се да сменяте водата на вашия овлажнител поне веднъж на ден.

Използвайте водороден прекис за почистване: Чистете овлажнителя с 3% водороден прекис, за да премахнете минералите във водния резервоар. Уверете се, че хубаво сте подсушили резервоара след чистенето. Това предотвратява разпръскването на химикали във въздуха. Алтернативно може да използвате и бял оцет.

Сменяйте филтъра редовно: Сменяйте филтъра на вашия овлажнител (ако има) според указанията на производителя, дори по-често ако видите че е мръсен.

Изчистете и изсушете овлажнителя преди да го приберете: Изпразнете и изчистете вашият овлажнител за въздух преди да го сложите в килера през лятото.

Съвет: следете нивата на влажност в помещението

Американската агенция за опазване на околната среда препоръчва да поддържате нива на влажност вкъщи между 30% и 50%. Прекалено високата влажност може да причини конденз, а това да доведе до образуването на мухъл и бактерии, които причиняват дихателни проблеми и отключват алергии.

Използвайте хигрометър, за да проверите нивата на влажност във въздуха. Хигрометрите често са вградени в овлажнителите за въздух.

В заключение

Овлажнителите за въздух могат да предотвратят разболяване през по-сухите зимни месеци като намалят разпространението на сезонни грипни инфекции. Също така, тези устройства помагат за облекчаването на сухата кожа, в борбата с алергии и симптоми на астма, както и с успокояването на конгестия и хъркане.

Ако обаче не поддържате вашия овлажнител, той може да натрупа бактерии които да засилят астматичните симптоми и да доведат до инфекции. Важно е да чистите овлажнителя редовно и да следите нивата на влажност, за да извлечете повече позитивни ефекти за вашето здраве.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *