Levoit humidifier in baby room

Защо овлажнител за въздух в детската стая е добра идея?

Подготвянето на дома ви за ново бебе може да ви се стори като задача без край. Независимо дали ще сте родител за първи път или вече имате деца, списъкът с неща които трябва да направите е дълъг. Взелите сте детско креватче и сте декорирали стаята, но мислили ли сте да вземете овлажнител за въздух?

Може би се чудите дали овлажнителите са подходящи за деца, или може би вече сте чули за ползите от използването на овлажнител за вашето бебе и искате да разберете още. В тази статия ще разгледаме ползите от употребата на овлажнител за въздух и какво трябва да знаете, за да расте вашето дете здраво.

Как овлажнителят за въздух помага на вашето бебе

Не е тайна, че бебетата са чувствителни и чупливи малки създания, особено новородените и тези под 12 месеца. И докато се опитваме да направим всичко възможно, за да се чувстват нашите деца комфортно, често забравяме въздуха около нас.

Овлажнителите за въздух могат да са много полезни за бебетата. Ето и някои от директните ползи, които тези устройства носят:

Предпазва срещу изсушаване на кожата

Бебетата имат мека и нежна кожа. След прекарването на девет месеца в утробата на майка си, кожата на бебетата често се изсушава, когато се сблъска с по-сухата среда на външния свят. Този ефект може да се засили през зимата, когато отоплителните системи загряват и изсушават въздуха. Или през лятото, когато климатиците поддържат приятна температура вкъщи, но изсушават въздуха.

Поддържането на здравословни нива на влажност във въздуха в стаята на вашето бебе чрез овлажнител за въздух ще спре изсушаването на кожата на детето. Сухата кожа може да доведе до белене и обриви, които могат да бъдат избегнати с употребата на овлажнител.

Предпазва от инфекции

С времето, сухият въздух може да изсуши носните канали, което пък от своя страна изсушава секрета, на който разчитаме да улови микробите преди да влязат в нашите тела и да се разболеем. Бебето ви е по-уязвимо към инфекции докато е малко. Овлажнителят на въздух ще поддържа малките и чувствителни носни канали на бебето влажни и така ще им даде допълнителна защита срещу микробите във въздуха.

Успокоява кашлицата и запушването на носа

Винаги е неприятно да гледате как детето ви се мъчи да диша през носа, когато настине. Често даването на традиционни лекарства на детето не е подходящо лечение и това може да ви накара да се чувствате безпомощни. Използването на овлажнител за въздух спомага за отпушването на носните канали на вашето бебе и за по-лекото дишане.

Най-подходящите овлажнители за въздух за вашето бебе

Ако не сте имали овлажнител преди, ще ви направи впечатление че има различни видове. Нека разгледаме овлажнителите за въздух, които са най-подходящи за бебета.

Изпарителни овлажнители с хладка пара

Това е един от най-разпространените видове овлажнители. Овлажнителите за въздух с хладна пара използват така нареченият фитилен филтър, който прекарва вода през водния контейнер до вентилатора. След това, вентилаторът разпръсква влагата във въздуха под формата на малки водни капки.

Предимствата на тази система са, че тези овлажнители с хладна пара се регулират сами и няма риск стаята на вашето бебе да се овлажни прекалено много. Когато нивото на влага във въздуха достигне до подходящото ниво, овлажнителят ще абсорбира по-малко влага и по-малко вода ще се изпарява. Също така, вентилаторът на овлажнителя издава приятен и мек звук, който може да помогне на бебето да спи.

Ултразвукови овлажнители за въздух

Ултразвуковите овлажнителите използват ултразвукови вибрации, за да създадат малки водни капки. Работата на тези устройства наподобява малко тази на колоните към аудио системата ви във вкъщи, с тази разлика че овлажнителите са абсолютно безшумни. Този тип овлажнители се използват с дестилирана вода, за да не се отделят във въздуха минералните частици от водата.

2 в 1, пречиствател и овлажнител за въздух

Комбинацията от пречиствател и овлажнител за въздух може да е малко по-скъпа, но си заслужава защото тези устройства ще пречистят въздуха, който вашето бебе диша и ще се погрижат нивата на влажност да са подходящи. Ако някой от семейството ви има алергии, определено трябва да се замислите за такъв модел. Подобни устройства са подходящи, ако имате животни вкъщи и се притеснявате от частиците животински пърхот във въздуха. Първите няколко седмици от живота на вашето бебе са много важни и използването на подобно устройство може да ги направи по-сигурни и здравословни.

Овлажнители за въздух с топла пара

Може би вече сте се замисляли да използвате овлажнител за въздух с топла мъгла–като Levoit LV600HH–за вашето бебе, защото те успокояват кашлицата и симптомите на настинка. Обаче, не ви препоръчваме да ги поставите в стаята на бебето, защото съдържат топъл въздух и излъчват пара с висока температура, която може да причини изгаряния. Ако все пак решите да използвате такъв овлажнител, уверете се че го ползвате далече обсега на деца.

Препоръчвани характеристики на овлажнителите за деца

Когато купувате овлажнител за въздух за вашето бебе, проверете особените характеристики на устройството. Имайте предвид, че някои отличителни черти могат да са по-полезни от други.

Чистене

Преди всичко, уверете се че овлажнителят за въздух за вашето бебе се чисти лесно. Някои имат свалящи се водни контейнери, които могат да се мият в миялна машина. Като основно правило следвайте: колкото по-лесно се чисти, толкова по-добре. Застоялата вода е разплодна площадка за микроби, затова е важно вашият овлажнител за въздух да се чисто лесно и често.

Размерът на стаята

Къде ще използвате уреда? Ако става въпрос за малка детска стая, повечето овлажнители за въздух ще свършат работа. Ако обаче прекарвате време с вашето дете из другите стаи на дома ви, може да се замислите за овлажнител подходящ за по-големи пространства.

Светлините

Някой овлажнители за въздух, като Levoit Classic 300S, имат нощна функция и светят на тъмно. Това може да влезе в ползва, когато искате да хвърлите един поглед на вашето бебе без да пускате лампите, които могат да го събудят.

Външен вид

С превръщането на овлажнителите в неразделна част гарантираща благосъстоянието на бебетата, производителите ги правят с дизайн подходящ за деца. Днес има голям избор от овлажнители със светли цветове и животински теми, които превръщат овлажнителя за въздух в страхотна декорация за детската стая.

Филтри

Ако използвате овлажнител с въздухопречиствателна функция, проверете колко често трябва да сменяте филтрите му и от къде могат да се закупят. HEPA филтрите са едни от най-добрите и могат да премахнат до 99% от праховите частици във въздуха, който вашето бебе диша.

Поддръжка на овлажнителя за въздух

Да, овлажнителят за въздух е отличен начин да подсигурите комфорт на вашето бебе, но е много важно и да го чистите редовно. Чистенето на водния контейнер няколко пъти на седмица ще гарантира, че бактериите няма да започнат да се развиват в застоялата вода. Можете да направите това на ръка или да измиете контейнера в миялната.

Важно е да изсушите добре овлажнителя, когато измиете водния контейнер. Ако отвътре устройството е влажно, ще се образуват микроби и ще влязат във водния контейнер.

Също така може би сте чели, че трябва да използвате дестилирана вода. Това е особено важно да се прави при овлажнителите за въздух за бебе. Дестилираната вода не съдържа минерали, затова влажният въздух ще е по-чист и ще съдържа по-малко микрочастици. Нещо повече, използването на дестилирана вода в овлажнителя за въздух за бебе ще помогне за намаляването растежа на бактерии и образуването на котлен камък във овлажнителя. Помнете, че децата са много по-чувствителни и уязвими от нас и тези малки детайли могат да играят голяма роля за благосъстоянието им.

В заключение

Днес с наличието на напреднали отоплителни/охладителни системи, овлажнителите за въздух играят все по-важна роля за запазването на семействата здрави. Много е важно бебето ви да не е изложено на сух въздух прекалено дълго, защото рискувате то да се разболее.

Овлажнителите за въздух могат да се използват за пречистване и подобряването на нивата на влажност на въздуха, както и за хидратирането на кожата и предотвратяването на настинки и кашлица. Мекият звук на вентилатора на овлажнителя на някои модели може дори да помогне за по-добър сън, нещо много важно за новите родители.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *