овлажнител за въздух Levoit LV600HH

Как да изберем овлажнител за въздух?

Когато температурите навън спаднат и усилите парното вкъщи, нивото на влажност във вашия дом може лесно да се промени от приятно на сухо. Според Американската академия по дерматология, овлажнителите за въздух помагат за успокояването на суха кожа.

Но прекалената влажност също не е на полезна, защото тя води до образуването на мухъл, бактерии и прахови акари. Трябва да постигнете правилния баланс. Изследвания показват, че перфектната влажност на въздуха за дома е между 30% и 50%. В по-студените райони, нивата на влажност трябва да варират между 30% и 40%, за да не се получава конденз на прозорците.

С наличието на толкова много овлажнители за въздух на пазара, как да изберете правилния за вас? В тази статия ще научите какви са различните видове овлажнители и кой овлажнител е най-подходящ за вас и вашия дом.

Как се тестват овлажнителите за въздух?

Оценките на овлажнителите за въздух се правят на базата на шест критерия: производителност на влажност, удобство, шум, енергийна ефективност, точност на регулатора за влажност, и производителност на вода богата на минерали.

Тестовете за производителност на влажност се провеждат в камера с температура 21°C и ниво на влажност от 30%. Производителите на овлажнители обикновено твърдят, че устройствата им са произведени за стая с определен размер, затова се измерва производителността на влажност на овлажнителя и се преценява колко добре овлажнява дадена площ.

Също така се измерва колко лесен за употреба е овлажнителят за въздух–колко лесно е да се настрой и почисти. Това е важно, защото ще се налага често да го почиствате. Допълнително, се измерва и звука на овлажнителя докато работи на най-високата скорост. Някои уреди са по-шумни от други и ако използвате овлажнител в спалнята, ще искате да избегнете такъв който може да пречи на съня ви.

Не на последно място, изследва се производителността на овлажнителите при работа с вода богата на минерали. Подобен тест се прави, защото разградените минерали във водата могат да доведат до запушването на овлажнителя и за намаляване на производителността му.

Видове овлажнители за въздух

Настолните и конзолните (за под) овлажнители за въздух могат да бъдат такива със студена пара, топла пара или комбинирани.

Овлажнители със студена пара

Повечето овлажнители за въздух на пазара са със студена пара. Ако сте настинали, този тип овлажнители могат да намалят възпаленията на носните канали, спомагайки за по-доброто ви дишане.

Има два вида овлажнители със студена пара: ултразвукови и изпарителни. Изпарителните модели използват вентилатор, за да продухат въздуха над навлажнен фитилен филтър и така позволяват на въздуха да абсорбира влагата. Ултразвуковите овлажнители за въздух използват пулверизатор, който представлява малка вибрираща мембрана произвеждаща студена пара. Тъй като при този модел няма вентилатор, моделите с ултразвук са по-тихи.

Овлажнители с топла пара

Овлажнителите за топла пара, известни и като парни изпарители, са най-евтината опция. Те използват нагревателен елемент да загреят вода и създадат топла пара. Когато навън температурите паднат, може да предпочетете да използвате овлажнител с топла пара вместо такъв със студена. Според изследвания, овлажнителите с топла пара могат да възпалят носните ви канали и затова не се препоръчва използването им, ако имате симптоми на настинка.

Също така, използването на този вид овлажнители не е препоръчително около деца, защото овлажнителят има контейнер с топла вода, който може да изгори кожата на детето.

Най-подходящия овлажнител за вашата стая

За да прецените кой овлажнител за въздух е най-подходящ за вашата стая, измерете размера на стаята.

За малки и средноголеми стаи, настолните овлажнители за въздух са най-евтиното решение; но пък имайте предвид, че малките им водни контейнери изискват често допълване на вода. Конзолните модели са най-подходящи за големи пространства, защото те произвеждат много влажен въздух и имат по-големи водни контейнери. Но пък заради размера си, този вид е по-труден за местене и заема значително повече място.

Съвети при покупката на овлажнител за въздух

Помислете къде ще го поставите. Не си мислете, че като купите най-големия овлажнител в магазина ще избегнете необходимостта да измерите помещението, за което ви трябва овлажнител. Това може да доведе до помещение с прекалено влажен въздух превърнало се в разплодна площадка за прахови акари, мухъл и други вредители причиняващи алергии.

Леснотата на употреба има значение. Независимо от модела, искате да имате овлажнител за въздух, който е лесен за местене. При изпаряващите овлажнители, уверете се че смяната на фитилния филтър е лесна. Също така, гледайте овлажнителят да е лесен за управление и да има дисплей показващ нивата на влага.

Регулаторът на влажността помага. Регулаторът на влажността изключва овлажнителя, когато той достигне определено ниво на влажност на въздуха.

Помислете за почистването. Някои овлажнители са по-лесни за чистене от други. Общо казано, когато се чисти един овлажнител той трябва да се изцеди и подсуши; следвайте инструкциите за поддръжка на производителя. Бактериите виреят във влажна среда, затова е важно овлажнителят за въздух да се чисти често. В противен случай, овлажнителят може да отдели във въздуха бактериите от застоялата в контейнера вода, причинявайки симптоми на грип (особено при хората страдащи от астма и алергии).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *