Овлажнител за въздух Levoit Classic 300S

5 неща които трябва да знаете преди да изберете овлажнител за въздух

Овлажнителите за въздух са страхотен начин да поддържате здравословна влажност на въздуха у дома. Чрез подобряването на нивата на влажност вътре, вие предпазвате здравето на вашето семейство, предпазвате структурата на вашия дом от ефектите на сухия въздух, и подобрявате цялостния комфорт.

1. Защо ми трябва овлажнител на въздух?


Ефектите от сухия въздух в затворени помещения

Използването на печки вкъщи през зимата и климатици през лятото може драстично да намали влажността във всяко едно помещение и да изсуши въздуха вътре, така причинявайки:

 • Раздразнено гърло, напукани устни, разкървавен нос, сърбяща кожа и други неприятни симптоми.
 • Засилване на алергични симптоми, възпаляване на астма, настинки, възпаление на синусите и други.
 • Белещи се тапети или напукване на дървени подове и мебели.

Как помагат овлажнителите за въздух

Освен, че предпазва здравето ви, овлажнителят за въздух е страхотно средство за запазване на структурата на вашия дом и дървеното обзавеждане. Чрез добавянето на овлажнител за въздух към вашата домашна среда, ще елиминирате повечето гореспоменати проблеми.

2. В колко голямо помещение ще се използва уреда?

Преди да закупите овлажнител за въздух трябва да прецените дали искате да овлажнявате въздуха само в една стая или в цялото жилище.

За малко и средно големи помещения

Ако искате да овлажните въздуха в спалнята, хола или домашния офис, настолният овлажнител или стайният са най-добрият избор, защото са:

 • Компактни: Настолните овлажнители са направени да са компактни и да могат да се поставят върху дрешник, плод, бюро или маса.
 • Лесно преносими: Тези леки овлажнители, като модела Levoit Dual 100, могат лесно да се преместят.
 • С продължителен режим на работа: Много модели могат да работят до 24 часа без спиране преди да има нужда да се допълни вода.
 • Допълнителни характеристики: Гледайте дали овлажнителят има допълнителни характеристики като различни скорости на работа, хигрометър, автоматичен режим, лесни за употреба настройки, и автоматично изключване.

За няколко стаи

Ако искате да овлажнявате въздуха в няколко стаи или в цялото ви жилище, конзолните овлажнители или тези направени да овлажняват цяла къща са за вас.

 • Мощно овлажняване на въздуха: Сравнително по-голям от овлажнителите за една стая, конзолният овлажнител може да овлажнява помещения до 300 квадратни метра.
 • По-голяма площ за овлажняване: Тези овлажнители, като Essick Air H12-400, се поставят обикновено на пода и оросяват помещението с фина водна пара.
 • Модерни: Подобни овлажнители идват в различни дизайни и лесно ще паснат на вашия интериор.

За значителни проблеми с овлажняването

За домовете или офисите, които имат нужда от сериозно овлажняване, HVAC/Ducted овлажнителят е добър избор.

Тези овлажнители имат централна въздушна система, свързват се директно към водната инсталация, за да могат да овлажняват въздуха за продължителен период от време.

При моделите като Honeywell Whole House Bypass Humidifier няма нужда да добавяте вода, защото те са свързани директно към водната инсталация на вашия дом.

3. От какъв тип овлажнител за въздух имам нужда?

Овлажнителите за въздух овлажняват въздуха по различни начини и имат както плюсове така и минуси.

 • Овлажнителите с хладна пара разпръскват пара със стайна температура, покриват по-големи пространства и използват по-малко енергия.
 • Овлажнителите с топла пара подгряват водата и я изпускат в стаята под формата на топла и мека пара. Този вид овлажнители използват малко повече електричество, защото трябва да стоплят водата докато не заври, но процесът на завиране на водата убива микробите.
 • Ултразвуковите овлажнители са известни с това, че са най-тихите овлажнители на пазара. Има модели както с топла, така и със студена пара.

4. Колко шумни са овлажнителите за въздух?

Като правило, очаквайте всеки овлажнител за въздух да издава малко шум. Обаче, не всички овлажнители са равни и някои са по-шумни.

За пространства като спалнята и офиса, които се нуждаят от тишина, ултразвуковият овлажнител за въздух е идеалното решение. Ултразвуковите овлажнители използват високочестотни звукови вълни за образуването на мека пара.

5. Колко поддръжка изисква овлажнителят за въздух?

Овлажнителите за въздух са сравнително евтини за поддръжка устройства. Редовната поддръжка обикновено включва:

 • Чистене на контейнера за вода, за да се гарантира че вътре не се е образувал мухъл, плесен и бактерии.
 • Проверка на отворите, от които излиза влагата, за да се уверите че тя може да минава безпроблемно.

Докато тези практики за поддръжка са приложими при повечето модели овлажнители, някои овлажнители със студена пара използват вътрешен фитилен филтър за образуването на меката водна пара. Тези фитилни филтри трябва да се сменят периодично.

В заключение, преди да купите овлажнител за въздух е важно да се уверите, че той ще може да овлажнява желаното от вас пространство, ще пасне на начина ви на живот и ще е лесен за поддръжка.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *