Дифузер Levoit Premier 100

Какво е ароматерапия и как може да ни помогне?

Представете си само–прибирате се вкъщи и ви посреща миризма на здравец. Ах, колко отпускащо. Стресът от деня изчезва и нивото на шум в главата ви е намалено до дупка. Веднага усещате спокойствие и вътрешен мир. Освен това да ви кара да се отпуснете, ароматерапията има много лечебни ползи.

Като алтернативно и чисто натурално медицинско средство, ароматерапията използва етерични масла извлечени от цветя, листа, корени, кора, семки и други. Доказано е, че когато етеричните масла се вдишват, те носят много здравословни ползи на хората.

Датиращи отпреди древните египтяни и гърци, етеричните масла са използвани през годините както с религиозни, така и с медицински цели. През първата световна война, завърналите се от фронта френски войници са били третирани с ароматерапия не само заради раните си, а и за намаляване на тяхното паническо разстройство причинено в резултат от битките. Днес етеричните масла се намират навсякъде, от свещи и парфюми до спа процедури и медитация. Етеричните масла могат да се вдишват, поемат с храна и абсорбират от кожата.

А знаехте ли, че етерични масла се използват и в болници? Според проучвания, ароматерапията е прилагана при пациенти, на които им предстои операция за намаляване на стреса.

Как работи ароматерапията

Етеричните масла в ароматерапията активират рецепторите за миризма в носа ви, които пък от своя страна изпращат съобщения директно до лимбичната система във вашия мозък. Лимбичната система влияе на вашите емоции, памет, апетит, желание за секс и учене. Вдишването на етерични масла влияе позитивно на дишането, кръвното налягане и сърдечната честота.

С ароматерапия могат да се третират различни умствени и физически проблеми. Има етерични масла, който помагат при успокояването на болки, подобряването на концентрацията и обонянието, както и за по-добър сън. Ароматерапията може да се прилага по следните начини: инхалация, директно втриване в кожата, или с помощта на овлажнител за въздух или дифузер. Трябва също да се спомене, че етеричните масла са със силна концентрация и трябва да се разреждат преди употреба.

Красотата на етеричните масла е, че изпълняват повече от една функция. За да ви помогнем да разберете по-добре света на ароматерапията сме направили кратък списък с ползите от нея.

Намалява стреса

Стресът е част от живота и той афектира всеки по различен начин. И докато може би е невъзможно да се избегне, има начини стресът да се управлява.

Доказано е, че етеричното масло от лавандула намалява стреса. Лавандулата успокоява нервната система намалявайки кръвното налягане, пулса и пренастройвайки мозъчните честоти.


Най-добрите етерични масла против стрес: лавандула, лимонова трева, здравец, жасмин и лайка.

Успокоява напрежението

Според американската организация за паническо разстройство и депресия, 18.1% от възрастните американци са изпитали паническо разстройство през последната година. Това са 40 милиона човека, които страдат от това умствено заболяване всеки ден! В резултат на това, много хора търсят натурално лекарство и етеричните масла набират популярност.

Според изследване, ръцете на пациенти са масажирани веднъж на ден с етерични масла в продължение на една седмица. В резултат на това, пациентите споделят намаляване на болката и депресията.

Най-добрите етерични масла за паническо разстройство: роза, лавандула, лайка, бергамот.

Повишава енергията

Често ли ви се случва към 15:00ч. вече да сте уморен? Ефектът от кафето избледнява и губите сили. И вместо да си направите ново кафе, защо не пробвате да го заместите с натурална алтернатива?

Добрата новина е, че има етерични масла, които събуждат рецепторите и повишават нивото на енергия. Всички цитрусови масла, особено маслото от лимон, са пълни с антиоксидиращи терпени причиняващи енергизиращ ефект.

Изследвания показват, че маслото от мента повишава коефициентът на полезно действие при тренировка, концентрацията на кислород и намалява умората.

Най-добрите етерични масла за повдигане енергийните нива: мента, лимон.

Подобрява концентрацията

Трудно ли ви е да се концентрирате върху дадена задача? Когато става въпрос за подобряване на концентрацията, паметта и когнитивната работа, етеричните масла правят чудеса.

Подобряването на мозъчната дейност е една от причините хората да обичат етеричните масла. Със съдържанието си на антиоксиданти борещи се със свободни радикали, ароматерапията е полезна за хората с Алцхаймер, деменция, и други умствени заболявания.

Намалява физическата болка

Ревю публикувано в списанието „Pain Research and Treatment“ показва, че ароматерапията върши добра работа при успокояването на гинекологични болки или такава след операция.

Най-добрите етерични масла за намаляването на физическа болка: евкалипт, куркума, лайка, мащерка и джинджифил.

Подобрява съня

Етеричните масла са известни с успокоителния си ефект. Научно доказано е, че маслото от лавандула помага за спокоен сън.

Изследване публикувано в „Nursing in Critical Care“ твърди, че маслото от лавандула подобрява качеството на съня при пациенти с проблеми в коронарната система. Участниците вдишвали лавандулово масло в продължение на 15 дена показват значително подобрение на качеството на сън.

Най-добрите масла за подобряване на съня: лайка, бергемот, иланг-иланг.

Помага за храносмилането

Разстроен стомах? Страдате от диария или разстройство в храносмилането? Етеричните масла поддържат здравословното храносмилане като стимулират храносмилателните ензими.

За да намалите болките в стомаха и газовете, маслото от джинджифил е с доказани лечебни свойства.

Най-добрите етерични масла за проблеми с храносмилането: джинджифил, мента, фенолово масло, хвойна.

Заздравява имунната система

Благодарение на противовъзпалителните си качества, етеричните масла са ефективни при борбата с инфекции. Риганът, например, е известен с антивирусните и антибактериални си свойства, които предпазват тялото от бактериални инфекции.

Най-добрите етерични масла за заздравяване на имунната система: риган, джинджифил, евкалипт, смирна, тамян.

Балансира хормоналните нива

Страдате ли от стерилитет? Научно доказано е, че етеричните масла–като тези от роза и здравец–помагат на жените имащи проблеми с нивата на естроген.

Изследвания показват, че етеричните масла влияят на нивата на естроген и помагат на жените.

Най-добрите етерични масла за балансиране на хормоналните нива: здравец, мащерка, градински чай.

Подобрява здравето на косата

Искате ли по-гъста и здрава коса? Страдате ли от пърхот и сух скалп? Етеричните масла заменят нуждата от химикали и са сигурна алтернатива промотираща здрава коса.

В проучване, в което участници третират проблемната си коса с масло от розмарин в продължение на шест месеца, количеството коса се увеличава значително.

Най-добрите етерични масла за здрава коса: розмарин, смирна, хелихризум, манука.

Най-важното, което трябва да запомните е да четете указанието за употреба на маслото, особено ако имате заболяване. Ако търсите естествен и цялостен подход към грижата за здравето, ароматерапията може да се окаже за вас.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *